Skip to main content

Herda Schot 1996

dochter B.D. Schot ZZ4

Het jaar daarvoor stond ik mossels te scheppen in het mosselkraam op de Kaoie tijdens de Havendag 1995. Ineens stond Wim Schot naast mij en fluisterde in mijn oor “Wil jij volgend jaar Mosselprinses zijn?” Daar hoefde ik niet lang over te denken en zei volmondig “JA.” Dus toen kwam het feit van de jurk. Ik heb de beste vriendin van mijn moeder gevraagd om mij te helpen met het uitzoeken van de jurk en om mijn geheim te delen! Dit was een zeer leuke tijd en ervaring.

We gingen naar Ineke Legemaate met mijn ideeën en Ineke maakte, wat ik zo’n beetje in mijn hoofd had. Eerst werd de jurk van een laken op proef gemaakt om te zien of het model mij stond en voor de maat. Het model en de kleur waren uitgezocht en vervolgens heeft Marry Kloet de jurk genaaid. Marry is de zus van Ineke dus we waren vol vertrouwen… Toen kwam het moment om te passen, wij waren meteen verkocht en Ineke bedacht om er veertjes op vast te maken zodat het een vrolijke jurk zou worden.

Het was voor heel de familie een grote verassing dat ik als mossel prinses het restaurant binnenstapte. Zelfs mijn vader en moeder en zussen wisten er niets van.

“Mijn moeder gaf een gil en zei; AHH dat is mien kind!”

Ze vloog toen in tranen rond mijn nek en mijn vader keer vol trots en gaf een dikke knipoog. Dit zijn mooie en blijvende herinneringen. Leuk is altijd dat, als het goed is, bijna niemand weet wie de Mosselprinses van het jaar is.

Ik werkte toen op ‘Viskwekerij Neeltje Jans’ en ja, dan zit je midden in het vuur. Er wordt gepraat over de dagen die komen gaan en over de prinsessen. Één van de mannen zei toen ‘zeg Herda is dat niks voor jou?’ waar ik op antwoordde: ‘Ja dag, ik ga echt niet een hele dag over de kaoie lopen hoor!’ En dan lekker toch het GROTE GEHEIM dat ik het wel was!

Ik weet één ding van de weersomstandigheden, het was een hele dag REGEN!! De weer omstandigheden waren echt heel slecht Daarom was het niet druk op de haven.

Havendag 1996 werd mede mogelijk gemaakt door:
– Kapper /make-up: Ron Kotoun
– Burgervader: J.Asselbergs
– Begeleider van de dag: Tonny Simmers
– Neptunus: Meneer v/d Klooster
– Mosselboot: ZZ10