Skip to main content

Marije Kouijzer 2019

Vrouw van Paul Kouijzer

Wat een eer om met de havendagen van 2019 mosselprinses te mogen zijn.

Ik ben Marije Kouijzer en ben 36 jaar. Getrouwd met Paul Kouijzer. Wij wonen in Zierikzee en hebben twee zoons Tom en Jens. Ik werk als Pedagogisch hulpverlener bij stichting Lentekind. Paul vaart niet op één van de mosselkotters. Zijn opa voer wel op de ZZ6, waar nu oom Patrick in het bedrijf zit. Paul zit van kleins af aan bij de reddingsbrigade en vanuit daar is hij al vele jaren betrokken bij de havendagen. Een aantal jaren geleden is hij gevraagd om in het bestuur te komen van de havendagen. Vanaf dat moment kon ik gevraagd worden om mosselprinses te zijn. Elk jaar daarvoor zat ik Paul zijn nichtje te ondervragen of zij het dat jaar zal zijn. ‘Nooit gedacht’ dat dit mijzelf zou gebeuren. Nu Paul in het bestuur zat werden de vragen op mij afgevuurd.

Januari 2019 belde Jaap dan echt of ik de mosselprinses van 2019 wilde zijn. Ik vond het mooi om aan deze traditie mee te mogen werken, dus zei ja! Dit moest natuurlijk wel geheim blijven en ik moet zeggen ik heb af en toe wel zitten zweten. Vooral door afspraken waar Paul niet van af mocht weten en vragen die gesteld werden door Paul, familie en vrienden. Ik heb een vriendin, Angelique gevraagd om mij te helpen met de voorbereidingen. Voor de jurk gingen we op 16 maart naar de winkel ‘Opaack’ in Rotterdam, daar vonden we mijn jurk. Bij thuis komst kwamen de vragen. ‘Waar heb je geparkeerd?’, ik kon moeilijk zeggen bij de winkel, dus verzon gauw ergens achter ‘de markthal’. ‘Hebben jullie lekker een taartje gegeten?’ ik weet niet precies wat ik hierop heb geantwoord, maar toen de jurk uitgezocht was, moest er nog snel wat geshopt worden, want ik kon moeilijk met niets thuis komen na een ‘dag winkelen’ met Angelique.

24 mei ging ik weer met Angelique naar Rotterdam om mijn jurk op maat te maken en helemaal naar mijn wensen. Thuis vertelde ik dat ik een werkbezoek had, die ik eigenlijk die woensdag onder werktijd al had gedaan. Blijkbaar had ik best wat wensen om helemaal tevreden te zijn met mijn jurk, want het maken van de jurk liep flink uit. Op de terug weg stonden we ook nog eens lang in een file, waardoor ik zenuwachtig werd of Paul mijn afspraak niet door had. Bij thuis komst vertelde ik dat ik met collega’s nog wat gedronken had en vertelde over het werkbezoek. Blijkbaar klonk ik geloofwaardig, want Paul had niks door.

In Zierikzee de make up en het proefkapsel uitproberen vond ik ook vrij spannend. Bij aankomst bij ’t Kappertje wist ik nog niet goed hoe ik mijn haar wilde hebben. In gesprek met Eline kwamen er ideeën en was ik erg tevreden over het eindresultaat.

Zo kwamen de dagen van de havendagen steeds dichterbij en werd er steeds vaker gevraagd of ik dit jaar de mosselprinses was. De jaren ervoor heb ik hier nooit ja of nee op geantwoord, waardoor ik dit jaar hier ook geen antwoord op ging geven. 2018 dacht Paul dat ik de mosselprinses was, o.a. doordat ik dit jaar mijn nagels voor het eerst lang had laten groeien, want ik beet altijd nagels. Dit jaar dacht hij van niet!!! Ik had alles geregeld met o.a. de oppas van de kinderen, hoe ik die ochtend vroeg weg zou gaan, hoe ik op de dag zelf familie zou vertellen dat ik mosselprinses zou zijn. Familie heeft het mij de laatste week niet gemakkelijk hierbij gemaakt, want de ene na de andere verandering kwam, waardoor ik een aantal keren op het punt heb gestaan om te vertellen dat ik die zaterdag mosselprinses zou zijn. Vrijdag op zaterdagnacht lag ik al lange tijd wakker door de spanning en vroeg ik mezelf af of ik het nou echt wel leuk vond om mosselprinses te zijn dit jaar. Om 5.00 uur hoorde ik Paul even wakker worden en kon ik het niet meer voor me houden. Paul reageerde verbaast en zo begon de havendag van 2019 al heel vroeg. Om 8.15 was ik bij de kapper waar mijn schoonvader zat om foto’s te maken van de mosselprinses. Hij was verrast en baalde, want op de dag zelf maakte hij dit jaar voor het eerst geen foto’s van de mosselprinses voor de organisatie van de Havendagen. Via videobellen heb ik mijn ouders en zus verteld dat ik de mosselprinses van 2019 was en hoe de dag ging verlopen.

Als eerste gingen we naar ‘De proeverij’ waar alle genodigde waren. Wat was ik zenuwachtig, maar er was zo’n fijne sfeer, iedereen was zo vriendelijk en kreeg zoveel complimenten dat het genieten was begonnen. Bij de proeverij kregen we heerlijk te eten en mocht ik mijn speech houden. Ik eindigde mijn speech met ‘Genoeg reden om er vandaag een mooi feest van te maken, hier in Zierikzee, mosselhoofdstad van de wereld. En dat gaat vast lukken met zo’n gevarieerd programma en de enthousiaste inzet van iedereen.’ Voor mij is het een mooi feest geworden om nooit te vergeten, het was prachtig mooi weer, we hebben heerlijk mogen varen, waarbij ik mijn man Neptunes op heb gehaald en we de mosselen meebrachten aan wal.

Ik heb een fijne dag gehad met Neptunes, François, mosselvissers, burgemeester, genodigde, vrijwilligers, familie, vrienden en bezoekers van de havendagen, bedankt iedereen!

Tips/weetjes voor de volgende mosselprinsessen;

  • Begin vroeg van te voren met je jurk, schoenen en sieraden uitzoeken. Met je proefkapsel en make up, want in de laatste weken voor de havendagen vindt men alles verdacht van wat je doet.

  • Hoe moet je nou je hakken in lopen? Ik ben naar het strandje van Ouwerkerk gereden en ben daar langs het water gaan lopen, ondertussen om me heen kijkende of er geen bekende langs zou fietsen.

  • De dag wil je genieten en geen zere voeten hebben. Ik heb tape in huidskleur op mijn voeten geplakt waar de bandjes zaten, dit werkte goed.

  • Ik had verwacht dat het bloemstuk zwaar zou worden en lastig was. Het tegendeel was waar. Ik vond het prettig om iets in mijn handen te hebben en op de foto’s staat het mooi. Alleen een flesje water open maken was lastig, maar François, mijn chaperon was mijn derde hand.
    Angelique had een stukje stof van mijn jurk bij ‘Bloempje Sluis’ gebracht, zij hebben een prachtig bloemstuk gemaakt, die precies bij mijn jurk paste.

  • Ik heb de laatste week een aantal keer gedacht ‘is dit echt wel leuk?’, maar zoals vele mosselprinsessen voor mij gezegd hebben, het is een geweldige dag!