Skip to main content

Rolanda Schot 1999

dochter W.K. Schot ZZ3

In januari 1999 ben ik benaderd of ik Mosselprinses wilde zijn in augustus 1999. Omdat ik destijds in Rotterdam woonde was ik een beetje uit het zicht verdwenen. Ik heb er een paar dagen over nagedacht en toegezegd dat ik dit wilde zijn. Vooral ook omdat ik wist dat mijn ouders het ook erg leuk zouden vinden. Omdat ik in Rotterdam woonde was het niet moeilijk om het stil te houden. Natuurlijk vond ik het best spannend omdat je toch de hele dag in de belangstelling staat.

Ik kreeg een budget en mocht zelf de stof van de jurk uit gaan zoeken en alle bijbehorende dingetjes. Een coupeuse uit Kerkwerve maakte al jaren de jurken en dat doet ze volgens mij nog steeds. Ze heeft het voor mij toen erg leuk gedaan.

Op de dag zelf ben je ‘s morgens al vroeg in de weer, het begint bij de kapper waar je kapsel en make-up gedaan wordt. Je krijgt een kroontje in je haar wat alle Mosselprinsessen hebben gedragen. Daarna word je opgehaald door iemand die je de hele dag begeleid (ik weet helaas geen naam meer) en ga je richting de haven. Ik kan me herinneren dat ik toen best zenuwachtig was want je staat in het middelpunt van de belangstelling. De ontvangst op de haven is overweldigend, het was die dag ook prachtig weer. De burgemeester ontvangt je dan en je gaat eerst naar de boot waar je ten aanzien van alle belanghebbenden in kleine kring wordt voorgesteld en de mosseldag wordt geopend. Na een toost en lunch ga je dan samen met de burgemeester en je begeleider naar het ‘Luitje’ waar je ten aanzien van het publiek de mosseldag officieel opent met een speech. Ook dat was een bijzonder moment, maar het ging me goed af.

Daarna loop je over de haven naar de mosselschepen toe en ga je aan boord van de ZZ7. Iedereen mag die dag op alle mosselschepen meevaren en het was door het mooie weer die dag erg druk.

“De schepen varen een stukje op de Oosterschelde alwaar Neptunes op een zandbank te voorschijn komt met een mandje mosselen.”

Neptunes komt aan boord bij de Mosselprinses en overhandigt aan haar een rauwe mossel. Traditie is dat je deze opeet, eerlijk is eerlijk , ik moest wennen aan de smaak maar uiteindelijk heb ik er 2 op. Daarna is het tijd voor champagne en varen alle mosselschepen om de ZZ7 heen om de Mosselprinses en Neptunes te bewonderen.

Zo halverwege de middag varen alle schepen weer terug naar de haven zodat daar de festiviteiten beginnen. Versgekookte mosselen eten, traditionele handwerken bekijken, boegsprietlopen en live muziek van allerlei bandjes die voornamelijk Zeeuwse visserij liedjes zingen, erg gezellig. Als Mosselprinses loop je met Neptunes over de haven en kunnen mensen foto’s etc maken.

Al met al kijk ik terug op een geslaagde dag en een ervaring om dit mee te mogen maken. De spanning die ik aan het begin van de dag had was zo verdwenen omdat je zo op gaat in alle feestelijkheden en de begeleiding was ook erg goed geregeld.