Skip to main content

Sanja Schot 1994

echtgenote J.B. Schot ZZ10

Begin 1994 ben ik door Chris Schot, de broer van mijn man, gevraagd om Mosselprinses te zijn tijdens de Havendagen van dat jaar. Daar heb ik nog geen seconde over nagedacht en wist wat me te wachten stond. Er was wel een voorwaarde: het moest geheim blijven ook voor mijn man Ben Schot die toen voer op de ZZ10. Mijn moeder en schoonmoeder had ik in vertrouwen genomen en met deze 2 moeders heb ik de voorbereidingen getroffen.

Er moest een jurk komen, dat stond bovenaan het lijstje natuurlijk. Hier heb ik Ineke Legemaate- de Vlieger voor benaderd. Zij is modeontwerpster en vervaardigd couture en bruidskleding. Daarnaast geeft ze cursussen. Stoffen uitzoeken het ontwerp van de jurk. En daarna passen en meten. Het was ontzettend leuk om naar Ineke toe te gaan. Het werd een zijden jurk, warm oranje met een rode gloed, prachtig!

“Compleet met schoenen en tasje, ik was er klaar voor.”

Zaterdag, eindelijk de grote dag, stralend mooi weer. Ben ging vroeg op pad om de schepen te versieren. Omdat ik ieder jaar mee hielp optuigen, zou het opvallen als ik geen tijd of zin zou hebben mee naar de haven te gaan. Dus was er een plan: ik zou die dag moeten werken tot 13.00 en daarna zou ik het feest meevieren. In werkelijkheid ging ik naar een goede vriendin, ze keek wel even raar op dat ik zo ‘s morgens vroeg al op de stoep stond voor een kopje koffie.

Vanaf dat moment ging het allemaal erg snel; de kapper, make-up. En het kennismaken met mijn persoonlijk begeleider Tonnie Simmers.
En toen naar Auberge Maritime, eindelijk mocht bekend worden wie dit jaar de Havendag mocht vertegenwoordigen. Het was geweldig, vooral het gezicht van Ben, hij had helemaal geen vermoeden gehad. De ene na de andere foto werd geschoten en een interview hoort er natuurlijk ook bij.

Na de lunch heb ik met mijn openingstoespraak de Havendag geopend. Na de opening en de toespraken volgde de rijtoer in de koets, samen met burgemeester Asselbergs, dit was een erg mooi moment, zwaaien naar het publiek. Voor 1 dag een echte prinses!

Na de rijtoer volgde het varen met de vloot, wij gingen aan boord op de ZZ10, toen het vlaggenschip van de vloot. We voeren met de gehele vloot naar de zandbank waar Neptunus stond te wachten. Nadat hij aan boord was gehesen was het tijd om een rauwe mossel op te slurpen, wel even wennen als je ze normaal gesproken gekookt eet. Na het vissen ben ik met Ben er even tussen uitgepiept, ik wilde mezelf als prinses zo graag laten zien aan mijn oma die destijds verbleef in verpleeghuis Cornelia. Het was een emotioneel moment en er zijn mooie foto’s genomen, mijn oma was erg dankbaar dit mee te mogen maken.

Daarna terug naar de haven waar tal van activiteiten gaande waren zoals het boegspriet lopen voor de jeugd, maar ook voor de visserij tegen de brandweer. ‘s Avonds heb ik geslenterd over de haven, er was live muziek en er hing een gezellige gemoedelijke sfeer. Veel vrienden en familie heb ik gesproken en er is ontzettend veel gelachen. Tot in de late uurtjes hebben Neptunes en ik geparadeerd en onze rol gespeeld. Pas toen mijn voeten in een badje wilden en Tonnie alles niet meer zo helder zag en nu zelf een persoonlijk begeleider nodig had, zijn we gestopt.

Het was fantastisch om dit mee te mogen maken, ik vond het een eer om de Havendag van Zierikzee te mogen vertegenwoordigen. Ieder jaar weer met Havendag denk ik met warme gevoelens terug aan de dag dat ik schitterde als Mosselprinses.