Skip to main content

Nicole Schot 1993

dochter J. Schot ZZ9

Ik ben gevraagd door mijn oud buurman Wim Schot (de Krukel) die destijds in de Havendag commissie zat. Ik was een paar jaar daarvoor ook al benaderd maar toen vond ik mezelf nog een beetje te jong. In 1993 was ik 18 en stond ik op het punt om te gaan studeren in Utrecht. Mosselprinses worden vond ik wel een leuke afsluiting van de Zeeuwse tijd.

Mijn jurk is speciaal voor mij ontworpen en gemaakt door Ineke Legemaate. Eerst aan de hand van plaatjes gekeken wat ik leuk vond en vervolgens een mooie stof uitgezocht. De keuze viel op ruwe zijde in twee kleuren groen. Ineke heeft van oude lakens een modeljurk gemaakt om ‘door te passen’. Toen die helemaal goed was heeft ze de echte jurk gemaakt. Een korte jurk met een mooie kraag en een diepe uitsnede op de rug. Daaroverheen een lange rok die met haakjes eraan vast kon worden gemaakt. En ook nog een bijpassend tasje. Het bleek vervolgens nog wel een hele klus om schoenen te vinden in de juiste kleur. Tja, daar denk je bij het uitzoeken van de kleur niet aan. Heel wat schoenwinkels afgestruind in onder meer Middelburg, Goes en Rotterdam en ja hoor, uiteindelijk gewoon gevonden bij Verton in Zierikzee!

Ik herinner me de dag zelf als een leuke dag. Het was mooi weer. Eerst naar Ron voor een mooi kapsel. Daarna op naar het officiële gedeelte op de rondvaartboot van Den Breejen aan de Nieuwe Haven. Tonnie Simmers was mee als begeleider. Dat deed hij al jaren. Ook mijn toenmalige vriend Edwin Lindhout – inmiddels mijn echtgenoot – was van de partij.

Ik herinner me verder nog de rondrit in de koets met burgemeester Jack Asselbergs. Die had rechten gestudeerd en daar ging ik na de zomer aan beginnen dus dat was een mooi gespreksonderwerp. ’s Middags de rondvaart met de mosselkotters om van Neptunus symbolisch de eerste mosselen in ontvangst te nemen. Daar zag ik wel een beetje tegenop. Ik ben weliswaar een dochter van een echte mosselvisser maar ik was toen niet zo dol op mosselen en al helemaal niet rauw. Natuurlijk wel netjes de traditie in ere gehouden. Zelfs mijn gezicht nog aardig in de plooi weten te houden. Ron ging zelfs mee varen om zijn creatie eventueel tussendoor nog bij te werken. Zelf had ik – gezien de hoeveelheid haarlak – niet het idee dat dit nodig zou zijn.

Terug op de wal kreeg ik van Neptunus de eerste gekookte mosselen aangeboden. Die smaakten een stuk beter! Later in de middag was er het traditionele boegsprietlopen. Ook stond er een grote kraan om te Bungee Jumpen. Dat heb ik zelf niet gedaan maar ik ben wel mee in het bakje omhoog (en weer omlaag) geweest om mijn vader te zien springen. Bijzonder is nog wel om te vermelden dat ik later nog twee keer heb “opgetreden” als Mosselprinses. Tijdens “Vianen Mosselstad” heb ik namens Viskwekerij Neeltje Jans – waar op dat moment mijn broer Christian werkzaam was – (hangcultuur)mosselen uitgedeeld in een oldtimer.

“En als klap op de vuurpijl had ik een echt live televisie optreden in de oudejaarsshow Schreeuw van de Leeuw van Paul de Leeuw.”

Samen met Cora van Mora die ook Aardbeienkoningin bleek te zijn. Het optreden zelf duurde niet zo erg lang maar het bijwonen van de show en de jaarwisseling in de Vara studio in Hilversum was een belevenis op zich.